Maklumat Program UNITAR

Ijazah Sarjana Muda Seni Kulinari (Kepujian)
MOHE/MQA
[R/811/6/0294(MQA/PA5513)12/27]
Ijazah Sarjana Muda Seni Kulinari adalah kajian dalam bidang penyediaan makanan, kaedah memasak dan teknologi yang digunakan dalam pengeluaran makanan. Kursus ini menyediakan pelajar untuk memasuki dan mengurus perniagaan kuliner dalam persekitaran yang semakin kompetitif di peringkat global.
Syarat Kemasukan
Prospek Kerjaya
Syarat Kemasukan
Anda mesti memenuhi syarat-syarat berikut untuk dipertimbangkan untuk masuk ke Program Ijazah Sarjana Muda UNITAR:
  • Lulus Sijil Tinggi Pelajaran Malaysia (STPM) dengan minimum NGMP 2.00 atau memperoleh Gred C dalam dua (2) mata pelajaran; ATAU
  • Diploma yang diiktiraf dengan PNGK sekurang-kurangnya 2.00;  ATAU
  • Lulus Sijil Peperiksaan Bersepadu (UEC) dengan Gred B dalam lima (5) mata pelajaran; ATAU
  • Kelayakan Matrikulasi, Asasi atau Pra Universiti yang diiktiraf dengan PNGK minimum 2.00;  ATAU
  • Sebarang kelayakan lain yang diiktiraf oleh Kerajaan Malaysia;  ATAU
  • Permohonan ke dalam program Sarjana Muda (tahap 6, MQF) melalui APEL. Pemohon mestilah warganegara Malaysia yang berumur lebih daripada 21 tahun pada tahun permohonan dengan pengalaman kerja yang berkaitan / pembelajaran pengalaman terdahulu dan lulus penilaian APEL.
Struktur Kursus
Struktur Kursus &Tempoh Pengajian
  • 9 Semester / 3 Tahun
Tahun 1
  • Pengajian Titas / Malaysia
  • Bahasa Inggeris untuk Tujuan Akademik
  • Hubungan Etnik/Bahasa Melayu Komunikasi 2
  • Asas Kulinari
  • Asas Penyediaan Makanan
  • Kebersihan Dapur, Sanitasi dan Keselamatan
  • Komunikasi Perniagaan
  • Pemakanan Kuliner
  • Asas Bakeri dan Bahan-bahan 
  • Kemahiran Pembelajaran
  • Perilaku Organisasi Hospitaliti
  • Ko-kurikulum
  • Pastri Asas dan Pembuatan Kek
  • Perolehan Makanan dan Kawalan Kos
  • Pengurusan Sumber Manusia Hospitaliti
  • Keusahawanan Sosial
Tahun 2
  • Teknik Statistik untuk Industri Hospitaliti 
  • Prinsip Gastronomi
  • Konfeksioner Lanjutan (Advance Confectionary)
  • Pengurusan Perkhidmatan Makanan dan Minuman
  • Analisis Operasi Restoran
  • Masakan Asia
  • Seni Hiasan Kek (B) ATAU Pelancongan Gastronomi
  • Pengurusan Kewangan Hospitaliti
  • Reka Bentuk Media dan Grafik (A) ATAU Pengurusan Menu Strategik (B)
  • Masakan Kreatif dan Kontemporari
  • Kaedah Penyelidikan dalam Industri Hospitaliti
  • Pengurusan Strategik Hospitaliti
Tahun 3
  • Penggayaan Makanan untuk Fotografi
  • Organisasi Perkhidmatan Makanan
  • Penulisan Kulinari (A) ATAU Kemahiran dan Seni Kulinari Kreatif (B)
  • Makanan dalam Media, Komunikasi dan Seni Visual (A) ATAU Reka Bentuk dan Penyampaian Makanan (B)
  • Kertas Projek dalam Gastronomi
  • Latihan Perindustrian
MINOR [A]: MEDIA KREATIF MAKANAN
  • Reka Bentuk Media dan Grafik
  • Penulisan Kulinari
  • Makanan dalam Media, Komunikasi dan Seni Visual
  • Pelancongan Gastronomi
MINOR [B]: ARTISTRI KULINER
  • Kemahiran dan Seni Kulinari Kreatif
  • Artistri Penghiasan Kek
  • Rekaan dan Pembentangan Makanan
  • Pengurusan Menu Strategik
Prospek Kerjaya
PELAJAR TEMPATAN

Pelajar Malaysia yang mendaftar dalam program Ijazah Sarjana Muda UNITAR mesti memenuhi keperluan penguasaan Bahasa Inggeris berikut:
  • Pelajar yang mencapai kepujian dalam Bahasa Inggeris di peringkat SPM / SPMV tidak perlu mengambil kursus Bahasa Inggeris tambahan.
  • Pelajar yang mempunyai kredit dalam Bahasa Inggeris di peringkat SPM / SPMV dikehendaki mengambil kursus Bahasa Inggeris tambahan. (Sila rujuk jadual di bawah untuk tujuan penempatan.)
  • Pelajar yang tidak mempunyai kredit dalam Bahasa Inggeris di peringkat SPM / SPMV dikehendaki mengambil Program Peningkatan Bahasa Inggeris sebelum mendaftar untuk kursus Fakulti mereka. (Penilaian dalaman boleh diatur dengan HOD Language and General Studies.)
  • Pelajar dari institusi yang berbeza dikehendaki memohon pengecualian jika mereka belajar kursus Bahasa Inggeris. (Pelajar digalakkan melampirkan sukatan pelajaran yang telah mereka ambil dalam institusi sebelum ini.)
SPM MUET PENEMPATAN
B+ (3B) BAND 3 BAHASA INGGERIS 3
B (4B), C+ (5C) BAND 2 BAHASA INGGERIS 2
C (6C) BAND 1 BAHASA INGGERIS 1
7D, 8E, 9G - Program Peningkatan Bahasa Inggeris
Sila nyatakan pertanyaan anda di sini
Kampus Induk UNITAR International University
Tierra Crest, Jalan SS6/3,
Kelana Jaya,
47301 Petaling Jaya,
Selangor Darul Ehsan, Malaysia