Mengenai UNITAR International UniversityMengenai UNITAR International University
Selamat Datang ke UNITAR International University

MENGENAI KAMI

UNITAR International University ditubuhkan pada tahun 1997 sebagai universiti maya pertama di Asia Tenggara dan antara universiti swasta terawal di negara ini. Ia merupakan institusi pertama di Asia yang diberi penarafan QS 5-Bintang bagi kategori Pembelajaran Dalam Talian. Sejajar dengan Matlamat Pembangunan Lestari oleh Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu, UNITAR melalui ekosistem pembelajaran holistik dan inovatif menyediakan tawaran program yang komprehensif untuk semua peringkat sosio-ekonomi di samping melahirkan warganegara yang bekerjaya dan berkeusahawanan global.

Ia bukan sekadar bertujuan untuk menyediakan laluan pembelajaran untuk para pelajar memperoleh set kemahiran yang relevan, tetapi melalui prinsip C.A.R.E – kaedah pembelajaran Kolaboratif, Adaptif, Reflektif dan Keusahawanan, UNITAR memupuk para pelajarnya mengenai kesedaran kendiri terhadap bakat dan kebolehan mereka, serta menyemai dalam diri mereka keperluan terhadap tanggungjawab sosial di samping membentuk mereka untuk menjadi warganenegara yang lebih baik.

Program- program UNITAR ditawarkan di 13 lokasi, termasuk kampus induknya di Kelana Jaya. Ia mempunyai jumlah pendaftaran lebih daripada 5,000 pelajar melalui 40 program homegrown yang terdiri daripada peringkat Asasi (Foundation), Diploma dan Sarjana Muda sehingga ke program Sarjana dan Doktor Falsafah (Doctorate). Untuk memenuhi keperluan industri semasa, UNITAR juga menyediakan lebih daripada 50 program pensijilan professional. Dengan Pengakreditan Pembelajaran Berasaskan Pengalaman Terdahulu bagi Tujuan Penganugerahan Kredit (APEL), golongan professional yang bekerja boleh menyambung pengajian dengan pilihan untuk mengurangkan tempoh masa program.

UNITAR berasa bangga kerana mempunyai barisan akademik yang komited di pelbagai fakulti dan sekolah. Bahagian akademik ini terdiri daripada Fakulti Perniagaan & Teknologi, Fakulti Pendidikan & Kemanusiaan, Sekolah Seni Kulinari dan Sekolah Seni Media & Reka Bentuk. Sejak penubuhannya, UNITAR telah memulakan kaedah pembelajaran inovatif di mana teknologi telah diaplikasikan secara signifikan, namun ia tidak bertujuan untuk menggantikan hubungan sesama manusia. Ianya diterapkan untuk menawarkan pendidikan berkualiti yang kompetitif dalam pengajaran konvensional dan pembelajaran secara maya sehingga ke hari ini, memenuhi keperluan pendidikan abad ke-21.
VISI KAMI
 • Memacu penyelesaian inovatif dalam ekosistem pembelajaran global demi masa depan yang lestari
MISI KAMI
 • Menghasilkan warga global berkemahiran keusahawanan dengan kebolehpasaran yang tinggi
4I's
Innovation From lifelong and work-based learning to applied research and corporate solutions, we offer a variety of innovative products to cater to the unique needs of learners as individuals, communities, and industries.
Impact We design academic, professional, and life skills products and solutions to prepare learners to make meaningful and sustainable contributions to their families, communitites, and employers.
International We offer worldwide access to our fully online and blended programmes and leverage on our global network of partners to bring the very best experience to our learners.
Inclusion We offer accessible and affordable products and solutions for all levels of society in every industry and aim to bridge the urban-rural and digital gaps through dedicated partners nationwide
Pengurusan dan Pentadbiran
DATO' MOHAMED NIZAM BIN TUN ABDUL RAZAK
Chancellor
Yang Berbahagia Dato' Mohamed Nizam Bin Tun Abdul Razak dilahirkan pada 3 Oktober 1958 dan merupakan anak Tun Abdul Razak Bin Dato' Hussein, Perdana Menteri kedua Malaysia dan Tun Rahah Binti Tan Sri Noah. Beliau adalah anak ketiga dalam keluarga lima anak lelaki dan telah mendirikan rumah tangga bersama Yang Berbahagia Datin Khadijah Binti Tun Abdul Rahman serta diberkati dengan seorang anak lelaki, Muhammad Nadzmi.

Lulusan cemerlang dari Universiti Oxford dengan Ijazah Sarjana Muda (Oxon) dalam Politik, Falsafah dan Ekonomi, Dato' Mohamed Nizam memulakan kerjayanya sebagai Pengurus di Bahagian Kewangan Korporat di Bumiputra Merchant Bankers Berhad. Pada tahun 1984, beliau menyertai firma broker saham PB Securities Sdn Bhd mulanya sebagai Pengarah Urusan Institusi dan kemudiannya sebagai Ketua Pegawai Eksekutif kumpulan, suatu kedudukan yang disandang sehingga persaraannya pada tahun 1998.

Sejak tahun 1998, Dato' Mohamed Nizam telah menjadi pelabur tegar yang terlibat dalam pembelian dan urus niaga ekuiti persendirian di syarikat Malaysia seperti pembelian kepentingan dalam pembuatan, pembinaan, minyak dan gas, penjagaan kesihatan, pembangunan hartanah, teknologi maklumat dan berbagai lagi. Dengan menggabungkan pengalamannya dalam sektor kewangan korporat dan pembrokeran saham, beliau telah berjaya mamacu beberapa pelaburannya untuk penyenaraian di bursa saham.

Sebagai seorang pemimpin korporat, Dato' Mohamed Nizam pernah berkhidmat sebagai Pengerusi, Pengarah, Ahli Jawatankuasa Audit di beberapa syarikat swasta dan awam yang tersenarai di Malaysia termasuk Public Bank Berhad, Public Finance Berhad, Kemboja Public Bank Ltd, Deutsche Bank Malaysia Berhad , OYL Industries Berhad, Tamco Corporate Holdings Berhad, Hiap Teck Venture Berhad, Delloyd Ventures Berhad, LPI Capital Berhad, Public Mutual Fund Berhad, Harrison Holdings Berhad, Kamdar Group (M) Berhad, Dolomite Corporation Berhad dan PK Resources Berhad. Beliau juga pernah berkhidmat dalam pelbagai jawatankuasa Bursa Malaysia Berhad (dahulunya dikenali sebagai Bursa Saham Kuala Lumpur atau BSKL) dan jawatankuasa pro-tem yang berperanan dalam penciptaan Bursa Malaysia Securities Dealing & Automated Quotation, yang lebih dikenali sebagai MESDAQ .

Dato' Mohamed Nizam kini merupakan Pengerusi, Pengarah dan Ahli Jawatankuasa Audit beberapa syarikat tersenarai di Malaysia dan Singapura termasuk Mamee-Double Decker (Makanan), Yeo Hiap Seng Ltd (Makanan), Pengalaman Asia Sdn Bhd (Pelancongan), Healthscan Sdn Bhd (Penjagaan Kesihatan), Wah Seong Kumpulan Syarikat (Minyak dan Gas) dan Petra Energy Berhad (Minyak dan Gas). Beliau juga dilantik sebagai Penasihat Serantau di Bank Union Switzerland (UBS) dan berkhidmat sebagai Pro-Canselor di Universiti Tun Abdul Razak.

Semasa berkhidmat di pelbagai jawatankuasa dan lembaga pengarah selama lebih 30 tahun, Dato' Mohamed Nizam memupuk reputasi hebat dalam memperjuangkan kepentingan tadbir urus korporat dan perlindungan kepentingan minoriti. Beliau telah menjadikannya misi peribadi kehidupan korporatnya untuk meningkatkan piawaianpiawaian tersebut dalam setiap lembaga atau jawatankuasa yang didudukinya.

Seorang pembela yang tidak kenal penat, Dato' Mohamed Nizam adalah ahli Lembaga Pemegang Amanah di beberapa yayasan amal seperti Yayasan Cemerlang, Yayasan Noah, Yayasan Hong Leong, Yayasan Kebajikan Kanak-Kanak Kebangsaan, Yayasan Rahah dan Yayasan Wah Seong, yang kesemuanya memberi tumpuan kepada pendidikan, agama dan kebajikan kanak-kanak. Melalui pelbagai badan amal, beliau bertindak sebagai penyokong kuat dalam pendidikan para pelajar yang layak dan kurang bernasib baik. Kanak-kanak menjadi penerima manfaat terbesar dari semua Yayasan tersebut. Beliau juga telah membantu menubuhkan Fellowship Mohammed Noah di Pusat Pengajian Islam Oxford di Universiti Oxford.

Meskipun memegang pelbagai peranan dan tanggungjawab penting, Dato' Mohamed Nizam tetap berusaha meluangkan masa untuk beriadah, beliau seorang peminat golf dan suka membaca pelbagai cerita dan novel pendek dalam pelbagai subjek, serta menghabiskan masa berharga dengan keluarganya.

SKROL UNTUK BACA LAGI
AHLI SENAT
Senat Universiti adalah badan akademik tertinggi UNITAR International University (UNITAR), dan tertakluk kepada peruntukan Perlembagaan dan Statut dan Peraturan Universiti. Senat Universiti memegang kawalan dan arahan umum penyelidikan dan peperiksaan dan mempunyai kuasa untuk memberi Sijil, Diploma dan Ijazah.
AHLI-AHLI AKADEMIK
 • Professor Emeritus Tan Sri Dato’ Sri Prof Ir. Dr Sahol Hamid Abu Bakar
  Pengerusi
 • Dr Ainon Jauhariah Abu Samah
  Pemangku Dekan, Fakulti Perniagaan dan Teknologi
 • Assoc. Prof. Dr Mallika Vasugi V Govindarajoo
  Dekan, Fakulti Pendidikan dan Kemanusiaan
 • Shahril Nizam Shamsudin
  Pengarah, Sekolah Seni Kulinari
 • Anis Laila Yap Abdullah
  Pengarah, Sekolah Media, Seni dan Reka Bentuk
 • Assoc. Prof. Omar Musa
  Prof. Madya, Teknologi Maklumat
AHLI-AHLI CO-OPTED
 • Ong Tiang Chwee (Patricia)
  Pengarah, Pejabat Hal Ehwal Akademik
 • Iszatul Mashani Ishak
  Pengarah, Sumber Manusia
 • Mohan Balakrishnan
  Pengarah, Perkhidmatan ICT
 • Margaret Choy Sau Mey
  Pengurus Kanan, E-Pembelajaran dan Teknologi Inovatif
 • Maryati Marsam
  Pengurus, Pengurusan Kualiti & Pengawalseliaan
 • Romiza Md Akhir
  Pemangku Ketua, Pusat Pengajaran & Pembelejaran
 • Zulkifli Mustafa
  Ketua, Jabatan Peperiksaan
AHLI EX-OFFICIO
 • Hj Abd Razak Hj Muhamad
  Registrar
 • Khoo Kean Weng (Kevyn)
  Bursar
 • Ahmad Naquib Zafri Zakaria
  Ketua, Pusat Pengurusan Pengetahuan
Sekretariat Senat
 • NOORASYQIN AHMAD
  Eksekutif, Kualiti & Pengalaman Pelajar
LEMBAGA TADBIR URUS
AHLI
 • Mohd Zarihi Mohd Hashim
  Pengerusi
 • Asmu'i Athari Supri
  Gabenor
 • Puvan Balachandran
  Gabenor
 • Professor Emeritus Tan Sri Dato’ Sri Prof Ir. Dr Sahol Hamid Abu Bakar
  Gabenor
 • Assoc. Prof. Omar Musa
  Gabenor
 • Mohammad Najmie Noordin
  Gabenor
AHLI EX-OFFICIO
 • HJ ABD RAZAK HJ MUHAMAD
  Registrar
 • KHOO KEAN WENG (KEVYN)
  Bursar
 • Ahmad Naquib Zafri Zakaria
  Ketua, Pusat Pengurusan Pengetahuan