Pengurusan dan Pentadbiran
DATO' MOHAMED NIZAM BIN TUN ABDUL RAZAK
Canselor
Yang Berbahagia Dato' Mohamed Nizam Bin Tun Abdul Razak dilahirkan pada 3 Oktober 1958 dan merupakan anak Tun Abdul Razak Bin Dato' Hussein, Perdana Menteri kedua Malaysia dan Tun Rahah Binti Tan Sri Noah. Beliau adalah anak ketiga dalam keluarga lima anak lelaki dan telah mendirikan rumah tangga bersama Yang Berbahagia Datin Khadijah Binti Tun Abdul Rahman serta diberkati dengan seorang anak lelaki, Muhammad Nadzmi.

Lulusan cemerlang dari Universiti Oxford dengan Ijazah Sarjana Muda (Oxon) dalam Politik, Falsafah dan Ekonomi, Dato' Mohamed Nizam memulakan kerjayanya sebagai Pengurus di Bahagian Kewangan Korporat di Bumiputra Merchant Bankers Berhad. Pada tahun 1984, beliau menyertai firma broker saham PB Securities Sdn Bhd mulanya sebagai Pengarah Urusan Institusi dan kemudiannya sebagai Ketua Pegawai Eksekutif kumpulan, suatu kedudukan yang disandang sehingga persaraannya pada tahun 1998.

Sejak tahun 1998, Dato' Mohamed Nizam telah menjadi pelabur tegar yang terlibat dalam pembelian dan urus niaga ekuiti persendirian di syarikat Malaysia seperti pembelian kepentingan dalam pembuatan, pembinaan, minyak dan gas, penjagaan kesihatan, pembangunan hartanah, teknologi maklumat dan berbagai lagi. Dengan menggabungkan pengalamannya dalam sektor kewangan korporat dan pembrokeran saham, beliau telah berjaya mamacu beberapa pelaburannya untuk penyenaraian di bursa saham.

Sebagai seorang pemimpin korporat, Dato' Mohamed Nizam pernah berkhidmat sebagai Pengerusi, Pengarah, Ahli Jawatankuasa Audit di beberapa syarikat swasta dan awam yang tersenarai di Malaysia termasuk Public Bank Berhad, Public Finance Berhad, Kemboja Public Bank Ltd, Deutsche Bank Malaysia Berhad , OYL Industries Berhad, Tamco Corporate Holdings Berhad, Hiap Teck Venture Berhad, Delloyd Ventures Berhad, LPI Capital Berhad, Public Mutual Fund Berhad, Harrison Holdings Berhad, Kamdar Group (M) Berhad, Dolomite Corporation Berhad dan PK Resources Berhad. Beliau juga pernah berkhidmat dalam pelbagai jawatankuasa Bursa Malaysia Berhad (dahulunya dikenali sebagai Bursa Saham Kuala Lumpur atau BSKL) dan jawatankuasa pro-tem yang berperanan dalam penciptaan Bursa Malaysia Securities Dealing & Automated Quotation, yang lebih dikenali sebagai MESDAQ .

Dato' Mohamed Nizam kini merupakan Pengerusi, Pengarah dan Ahli Jawatankuasa Audit beberapa syarikat tersenarai di Malaysia dan Singapura termasuk Mamee-Double Decker (Makanan), Yeo Hiap Seng Ltd (Makanan), Pengalaman Asia Sdn Bhd (Pelancongan), Healthscan Sdn Bhd (Penjagaan Kesihatan), Wah Seong Kumpulan Syarikat (Minyak dan Gas) dan Petra Energy Berhad (Minyak dan Gas). Beliau juga dilantik sebagai Penasihat Serantau di Bank Union Switzerland (UBS) dan berkhidmat sebagai Pro-Canselor di Universiti Tun Abdul Razak.

Semasa berkhidmat di pelbagai jawatankuasa dan lembaga pengarah selama lebih 30 tahun, Dato' Mohamed Nizam memupuk reputasi hebat dalam memperjuangkan kepentingan tadbir urus korporat dan perlindungan kepentingan minoriti. Beliau telah menjadikannya misi peribadi kehidupan korporatnya untuk meningkatkan piawaianpiawaian tersebut dalam setiap lembaga atau jawatankuasa yang didudukinya.

Seorang pembela yang tidak kenal penat, Dato' Mohamed Nizam adalah ahli Lembaga Pemegang Amanah di beberapa yayasan amal seperti Yayasan Cemerlang, Yayasan Noah, Yayasan Hong Leong, Yayasan Kebajikan Kanak-Kanak Kebangsaan, Yayasan Rahah dan Yayasan Wah Seong, yang kesemuanya memberi tumpuan kepada pendidikan, agama dan kebajikan kanak-kanak. Melalui pelbagai badan amal, beliau bertindak sebagai penyokong kuat dalam pendidikan para pelajar yang layak dan kurang bernasib baik. Kanak-kanak menjadi penerima manfaat terbesar dari semua Yayasan tersebut. Beliau juga telah membantu menubuhkan Fellowship Mohammed Noah di Pusat Pengajian Islam Oxford di Universiti Oxford.

Meskipun memegang pelbagai peranan dan tanggungjawab penting, Dato' Mohamed Nizam tetap berusaha meluangkan masa untuk beriadah, beliau seorang peminat golf dan suka membaca pelbagai cerita dan novel pendek dalam pelbagai subjek, serta menghabiskan masa berharga dengan keluarganya.
SKROL UNTUK BACA LAGI >
AHLI SENAT
Senat Universiti adalah badan akademik tertinggi UNITAR International University (UNITAR), dan tertakluk kepada peruntukan Perlembagaan dan Statut dan Peraturan Universiti. Senat Universiti memegang kawalan dan arahan umum penyelidikan dan peperiksaan dan mempunyai kuasa untuk memberi Sijil, Diploma dan Ijazah.
AHLI-AHLI
 • PROFESOR DR. NOOR RAIHAN AB HAMID
  Naib Canselor
 • PROFESOR MADYA DR. AZHAR
  Dekan, Fakulti Pendidikan dan Kemanusiaan
 • SITI NOR AMIRA BAHARUDIN
  Pengarah, Sekolah Asasi
 • PROFESOR MADYA DR. AMIR
  Dekan, Fakulti Perniagaan dan Teknologi
 • NINA MARLINI IDRIS
  Pengarah, Sekolah Seni Kulinari
 • PROFESOR MADYA OMAR MUSA
  Profesor Madya, Fakulti Perniagaan dan Teknologi
 • PROFESOR MADYA SITI NOR BAYAAH AHMAD
  Pengarah, Pusat Pembelajaran Berasaskan Pengalaman & Kecemerlangan Penyelidikan
AHLI-AHLI CO-OPTED
 • NOOR MAIZATUL AKMAM MOHAMED
  Pengarah, Sumber Manusia
 • NOR HAIZAN HAROMSHAH
  Ketua, Pengurusan Qualiti dan Regulatori
 • ZULKIFLI BIN MUSTAFA
  Ketua, Bahagian Peperiksaan
 • ALFONSO YANI CHIN @ ALFONSO BIN JOHAN
  Pengarah, Bahagian ICT
AHLI EX-OFFICIO
 • KHOO KEAN WENG
  Bursar
 • NOR HAFIZAH BADARUDDIN
  Pendaftar
LEMBAGA TADBIR URUS
AHLI
 • GURPARDEEP SINGH
  Pengerusi
 • Mazhairul Jamaludin
  Governor
 • RIZAL MOHD ZIN
  Governor
 • PUVAN BALACHANDRAN
  Governor
 • PROFESSOR DR.NOOR RAIHAN AB HAMID
  Governor
AHLI EX-OFFICIO
 • KHOO KEAN WENG
  Bursar
 • NOR HAFIZAH BADARUDDIN
  Pendaftar